Hello Mindenkinek,

Panda Géza vagyok, a Médiamunkás vendégbloggere. Úgy tudom, ez az utolsó alkalmam elmondani az igazságot az állatkertekről. Akkor vágjunk is bele!

allatsprintTe nyilván azt hiszed, nekem nagyon jó dolgom van az állatkertben. No, nem Budapesten, de mondjuk Bécsben vagy Berlinben. Csak üldögélek naphosszat abban a nagy műgonddal kialakított kifutómban és tömöm a fejemet bambusszal. A világon semmire sincsen gondom, nyammogás közben el is szundíthatok akár. A látogatók nem várnak tőlem nagy truvájt, nekik az is gyönyörűséges látvány, ahogy én táplálkozom. Óh, a kis tündibündi plüssmaci, jujj, de cuki! Jobb is itt nekem, mint abban a csúnya őserdőben.

Na, én nem ismerem ugyan Grétsy tanárurat, de azért itt álljunk meg egy szóra! Mert pont ez az, amivel ti, emberek meg szoktátok indokolni az állatkertek létét! A fajvédelem! Hogy mennyit tesznek a veszélyeztetett ill. kihalás szélén álló fajták fennmaradásáért ezek a műintézmények! Tudod mennyit? Csak egy adat a sok közül:

Egy átlagos állatkert kiadásainak mindösszesen 3 %-át költi olyan fajvédelmi projektekre, amelyek az állatok természetes élőhelyén valósulnak meg.

Az tudod mennyi? Kb. mint halottnak a csók. Ezért kár fenntartani egy egész állatkertet. Vagy legalábbis az állatkert létét ne azzal indokoljuk már, hogy milyen jól védik a budapesti látogatók a kínai bambuszerdőket!

Amúgy mondjak valamit? Ha az állatkertek fenntartásához szükséges állami támogatást közvetlenül az oly sokat hangoztatott fajvédelemre költenék, méghozzá az állatok eredeti lakóhelyén, milliószor látványosabb eredményt lehetne elérni. Csak egy példa a tigrisek világából: a fajvédelem szempontjából sokkal hatékonyabb lenne, ha az állatkerti szaporítás helyett az őserdei vadőröket támogatnák, akik meg tudnák védeni a vadon élő példányokat!

allatsprintNa, de maradjunk nálam, azaz a pandáknál! Szokás azzal védeni az állatkerteket, hogy dehát ott tudják szaporítani a legjobban a veszélyeztetett fajtákat! Na, akkor most padlót fogsz fogni!

Eddig kb. 400 panda született fogságban, abból ötöt engedtek szabadon a vadonban és mindösszesen három maradt életben!

Csodálatos érzés belegondolni, hogy milliókat költenek arra, hogy újra sok-sok aranyos kis pandamaci népesítse be Ázsia erdeit. Arra viszont nem ügyelnek, hogy ne pusztítsák folyamatosan az életterünket (erdőirtás, környezetszennyezés, stb.). Az állatkerti fajvédelmi program egy mondvacsinált dolog, hát értsétek már meg! A fogságban született oroszlánokat, elefántokat például soha az életben nem tudják szabadon engedni, mivel a vadonban egyszerűen életképtelenek!

Még az északi szélesszájú orrszarvút sem sikerült megmenteni, mindösszesen három példány él belőlük az egész világon!

Fogd már fel, hogy az állatkertek mást sem tesznek, mint megpróbálják megetetni veled, hogy ők baromi sokat tesznek a fajvédelemért. Sőt, azt a látszatot keltik, hogy a tudomány képes legyőzni az emberek által véghezvitt környezeti pusztítást. Hát nem. Az a baj, hogy ezzel pont arra nem derül fény, hogyan lehetne igazán hatékonyan védeni az állatokat (és nem, nem az állatkerti belépővel).

Eleve, az állatkerti állatok több, mint 90%-a a természetes élőhelyén tök nyugiban él, nem veszélyeztetett, szóval miről beszélünk?

Ennyit a parasztvakításról. De miért is koptatom itt a számat ahelyett, hogy nyugiban rágcsálnám a bambuszvacsorámat? Hát csak azért, mert szerintem a világ összes állatkertjét be kell zárni, méghozzá most! Miért? Mert azok bőven nem az állatok védelméről, sokkal inkább az emberek szórakoztatásáról szólnak. Ha van benned egy cseppnyi jóérzés is, könnyen beláthatod, mennyire szörnyű bezárva tartani az intelligens, érző lényeket! Vagyis bennünket, állatokat!

Ja, te most arra kérsz, bizonyítsam be, hogy az állatok szenvednek az állatkertben? Parancsolj, néhány tény:

Az elefántok fogságban csak fele annyi ideig élnek, mint szabadon.

Bizony, jól olvasod! A kutatók szerint ennek az oka főként a stresszben és az elhízásban keresendő. Apropó elhízás! Az amerikai állatkertekben élő afrikai elefántok 40%-a túlsúlyos. Haha, köhög a bolha! Dehát egy kis úszógumi az normális az elefántoknál, nem? Nagyon nem.

allatsprintRáadásul a kövér elefántok sokkal kevésbé szaporodnak, mint az egészséges súlyú társaik (fajvédelem, hello!). Ja, és az megvan, hogy az állatkerti elefántok sokszor kapnak ízületi gyulladást, mert betonaljzaton tartják őket és nincs lehetőségük eleget mozogni? Ez most már mindig jusson eszedbe, ha egy elefántot látsz egyik lábáról a másikra állni! Muris, mi? Hát baromira fáj neki!

A fogságban élő ragadozók 80 %-a abnormálisan viselkedik.

Ugye, milyen félelmetes, amint a tigris fel s alá járkál a kerítés előtt és csóválja a fejét? Még jó, hogy ott van közöttetek a rács! Na, jobb, ha tőlem tudod, hogy ha nem lenne köztetek korlát, vagyis, ha nem lenne bezárva csórikám, nem viselkedne így. A szabadon élő példányoknál ugyanis még nem látták ezt a mozgást. A kutatók szerint nagyon valószínű, hogy ez a magatartás lelki sérülésre vezethető vissza. Marha jól hangzik, nem?

A legtöbb állat állatkerti lakhelye megközelítőleg sem hasonlít a természetes élőhelyére.

Csak annyit mondok: műfű, műfa, műföld, alatta beton. Ennek megfelelően sok állat lesz félénk vagy esik depresszióba. Persze, ti, emberek, erre is találtatok megoldást. Vagyis:

Titokban szinte minden állatkertben adtak már az állatoknak antidepresszánst.

A kilencvenes években élt a New York-i Central Parkban nekem egy jó haverom, Gus, a jegesmedve. Na, ő például nem olyan lustán napon döglődő példány volt, mint a legtöbb fehérbundás fajtársa Nyíregyházán. Naponta akár 12 órát is úszott a medencéjében, fáradhatatlanul követte a gyerekeket az üvegfalon keresztül.

allatsprintNem magától váltott ilyen mérgezett egér üzemmódba, Prozac-ot adtak rendszeresen a szerencsétlennek... De már olyan pingvinekről is hallottam, akik bestresszeltek valami nagy vihartól és csak gyógyszerektől nyugodtak meg. Fogságban születtek, nyilván.

A szegény állatokat tetszés szerint cserélgetik az állatkertek.

Szintén a már említett fajvédelemmel magyarázzák a nagyokosok, miért kell némelyik állatot elmozdítani a jól megszokott lakóhelyéről. Volt például egy szegény hímgorilla, amelyik nagy nőcsábász hírében állt, meg elég pöpec volt a génállománya is, úgy hiszem. Na, őt például bekommandírozták egy nőstényhez egy tök másik állatkertbe. Ahogy megérkezett az új helyre, a régiek azonnal bántalmazni kezdték, majd pedig kiközösítették. Ennek az lett az eredménye, hogy a korábbi alfahím depresszióba esett és búcsút inthetett a testsúlya egyharmadának. Mondanom sem kell, az lett a sztori vége, hogy visszavitték a régi helyére. No, nem szeretetből. Felhizlalták és máris vitték egy harmadik helyre Casanova-t játszani...

Más állatoknak viszont maradniuk kell, akár tetszik, akár nem.

Na, megint egy depressziós jegesmedvéről lesz szó. Egészen pontosan Arturo-ról, aki az agentin Mendoza Zoo-ban lakik. Jól gondolod, bitang meleg van ott nyáron, bőven harminc fok felett tombol a hőmérséklet. Arturo meg – lévén a természetes közege az örök jég birodalma – kissé nehezen viseli a trópusi körülményeket, egészen pontosan naphosszat idegbetegen rohangál fel s alá. Már a teljes argentin politikai elit ringbe szállt, hogy más lakhelyre költöztessék szerencsétlen távoli rokonomat, de mit sem ér az egész aláírásgyűjtés, az igazgató hajthatatlan. Szerinte a jegesmedve már túl öreg, a maga 28 évével nem alkalmas a szállításra. Ja, és nyugtatót sem lehet adni neki, az meglehetősen kockázatos lenne. Nagyon úgy tűnik, hogy Arturo barátom nyomorult körülmények között tengetheti élete végnapjait...

Még a legjobb állatkerteknek sincs elég pénzük a tisztességes állattartásra.

Azért azt nem gondolnád, hogy pont az amerikai állatkertek zászlóshajójában, a Washington D.C.-ben található National Zoo-ban derült fény durva visszásságokra? Pedig igen. 2013-ban történt egy csomó meredek dolog (három állat meghalt, állatok támadtak emberekre, stb.), azok nyomán kezdtek el vizsgálódni. Kiderült, hogy ahol csak lehet, megszorítások történtek, így spórolni kellett a megfelelő táplálékon és a személyzeten. Például, ha gepárdot akarsz mutogatni egy állatkertben a nagyérdeműnek, kötelező alkalmazni mellé egy szakosodott biológust is.

allatsprintNa, ez a pozíció anyagi okokból évekig betöltetlen maradt, a munkát jól-rosszul az egyik állatgondozó látta el. Ja, és az ecsetfülű disznók is gyanúsan fogyni kezdtek, mert nem etették őket rendesen! Hát nem bicskanyitogató?

Némelyik állatnak nagyon speciális és kifejezetten drága étrendre van szüksége, amivel egy csomó állatkert nincs is igazán tisztában.

Na, figyu, most hazabeszélek. Itt vagyunk mi, pandák! Nekünk 16 azaz tizenhat különböző bambuszfajtára van szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, fene a kifinomult ízlelőbimbóinkat! Az amerikai San Diego Zoo-ban például külön kertépítő művészt alkalmaznak azért, hogy meglegyen az ottani haverjaim napi betevője.

No, de nem minden állatkerti állat ilyen szerencsés! A Cleveland Zoo-ban élő gorilláknak például nem tudták biztosítani a természetben előforduló táplálékukat, így egy nagyon speciális száraz eledelt fejlesztettek ki nekik, amely tartalmazta a megfelelő tápanyagokat és vitaminokat. Na, egy szép napon aztán kiderült, hogy ennek a műcuccnak tök magas volt a cukor- meg a keményítőtartalma, és a gorilláknak szívproblémáik támadtak, némelyik bele is halt a szívbetegségbe. Ekkor kezdték el őket fejes salátával és vitaminnal bőven feldúsított banánnal etetni.

Na, meggyőztelek már? Szerinted is zárjuk be az állatkerteket, ugye?

Jaj, tudom, most jön az, hogy dehát az állatkertben olyan sok érdekeset lehet tanulni az állatokról. Na, köszi, hogy említed! Elárulok egy nagy titkot!

Az emberek 86 %-a nem tanulni, hanem szórakozni megy az állatkertbe.

Bizonyítékot akarsz? Tessék! A Chicago-i Lincoln Park Zoo-ban pontosan megfigyelték a látogatókat, és bebizonyosodott, amit már úgyis mindenki tudott: az emberek lényegesen több időt töltöttek a majmok bámulásával, mint az ismertető szövegek olvasásával. Ráadásul a látogatók 78%-a nem bírt nyugton maradni és folyamatosan kopogtatta az üvegfalat, így kb. az őrületbe kergette szegény főemlősöket. Na, ennyit arról a marha nagy művelődésről...

Ja, és, ha még mindig nem voltam elég meggyőző ahhoz, hogy rituálisan elégesd az éves bérletedet az Állatkerti körúton...akkor jöjjön egy sokkoló adat így a végén:

Az európai állatkertekben évente 3-5000 egészséges, ám feleslegessé vált állatot ölnek meg.

Talán még emlékszel arra a 2014-es esetre, amikor a koppenhágai állatkertben kegyetlenül levágták a Marius nevű zsiráfot. Mivel az eset óriási felháborodást keltett, a hivatalos magyarázat sem váratott sokáig magára: kellett a hely más állatoknak.

allatsprintIgen, méghozzá új, cuki, aranyos kis állatfajoknak, amelyekkel még több látogatót lehet bevonzani. Ugyanebben az állatkertben egy hónappal később négy oroszlánt öltek meg, ugyancsak helyhiányra hivatkozva. Az eset kapcsán a világ más állatkertjei is kénytelenek voltak színt vallani, így kiderült: a tökre egészséges állatok legyilkolászása teljesen bevett gyakorlat. Hát a gyomrom is felfordul mérgemben!

No jó, de van-e olyan ország, amely tényleg meglépte az elképzelhetetlent és bezárta az állatkertjeit, az összeset?

Hát, majdnem. A Costa Rica-i környezetvédelmi miniszter 2013-ban jelentette be nagy csinnadrattával, hogy ők bizony bezárják az összes állatkertet, vagyis azt a kettőt, ami van (kis országról beszélünk kérlek szépen), illetve tökre állatmentes botanikus kertekké fogják őket átalakítani. Szép volt az elhatározás, csak ott hibádzott a dolog, hogy az üzemeltetőnek volt még egy eléggé hosszútávú, ráadásul érvényes szerződése az állammal. Szóval csak valamikor a 2020-as években fog megvalósulni az én szép álmom: egy ország, állatkert nélkül!

Oké, de ha nem lesznek állatkertek, akkor hol ismerkedjenek az állatokkal az emberek?

Röhögni fogsz, de van egy teljesen kézenfekvő javaslatom: nézzenek természetfilmeket! Azok ugyanis a természetes élőhelyükön mutatják be a valósághűen viselkedő állatokat, azokból lehet is tanulni valamicskét. A műkörnyezetben, apatikusan tengődő, rossz esetben begyógyszerezett példányoknak annyi közük van a vadon élő társaikhoz, mint az én fizimiskámnak egy sminkbalesethez, szóval akár tényleg

be is csukhatjuk az összes állatkertet.

Ja, és a slusszpoén! A veszprémi állatkertben tudod, melyik messze a legnépszerűbb attrakció? Eltaláltad, a műanyagdinók!

allatsprintIgen, jól érted, ősidőkkel ezelőtt kihalt állatok plasztikusan leképzett másait mutogatják korlát mögött a nagyérdeműnek! Az emberek pedig tolonganak, perkálnak és zabálják a látványt!

Kapiskálod már, hol lappang a megoldás kulcsa?

A világ összes állatkertben sínylődő állatának nevében,

maradok tisztelettel:

Panda Géza

P.S.: Az okos kis szőrös buksim tudományát ezekről a helyekről egészítettem ki friss infóval:

http://www.wissen.de/tierhaltung-zoos-artenschutz-oder-tierquaelerei/page/0/1

https://www.veganblog.de/unterhaltung/zoo/sollten-wir-unsere-zoos-schliessen-11-spannende-fakten-aus-bbc-sendung/

http://www.huffingtonpost.de/2015/02/07/zoo-traurige-fakten_n_6635752.html#

https://www.peta.de/zooirrtuemer#.WhyFIbPL9z0

Képek forrása: imgur.com, pixabay.com, veszpzoo.hu