Egy külvárosi mellékutca retkes büféjében két sötét alak gubbaszt a halálegyszerű pultnál. Korai halált okozó füstbe burkolózva jelentőségteljes pillantásokat váltanak egymással. Végül a fiatalabbik töri meg a csendet:

- Főnök, én halálosan szerelmes vagyok magába!

- Öcsikém, vigyázz, halálra ne röhögjem magam!

- Főnök, én ezt most halál komolyan mondom.

- Haláli egy csávó vagy te Lóri, nem hiába vettelek magam mellé! Na, tömd a fejed fiacskám, mindjárt itt lesz a Gazsi meg a Tódor, és tudod, ők nem szeretnek várni!

halalsprintAz imént még szerelmi vallomásba bonyolódó ifjú égő arccal, halálra váltan nyeli a falatokat meg a könnyeit, a megszégyenüléstől minden porcikáját átjárja a halálvágy. A seful mindeközben halálnyugodtan lát hozzá az előtte tornyosuló bőrös csülökhöz.

Lóri csodálkozva kapja fel a fejét:

- De főnök, maga disznóhúst eszik? Nem tiltja a vallása?

- Ugyan, ez halal – kacsint egyet a sebhelyes arcú és vígan rágódik tovább a roppanós pörcön. Ekkor azonban a behemót férfi dülledt szemmel fuldokolni kezd, mintha egy nagyobb darab mócsing akadt volna meg a torkán. Samesze egy pillanatig tétlenül nézi a haláltusáját, de aztán egyetlen ügyes mozdulattal kirántja főnökét a halálközeli állapotból. Halálhörgés és köhögés zaja tölti be az apró kifőzdét, a góré végül mócsing helyett egy legódarabkát köp nagy ívben a padlóra.

- Halál fia lesz, aki ezt az ebédembe rejtette! - kiáltja elszántan, hangján nyoma sincs a halálfélelemnek.

- Úgy van, főnök, halálnak halálával fog meghalni az az átkozott gazember!!

- Nekem van is egy halálbiztos tippem, hogy kinek vagyok az útjában. Ő még ma halállal lakol!

A két férfi óriási elánnal nyomul be a koszlott konyhába, amikor is halálsikoly üti meg a fülüket. A mosogató lány zokogva térdel a vágott szemű szakács mellett, aki teljesen nyilvánvalóan a halálán van.

- Tudtam, tudtam, nem hiába körözött itt tegnap este a halálmadár! - jajveszékel a bige.

A főnök egyetlen mozdulattal taszítja odébb a csajt, de már késő. A szakács a halálba vitte a megbízója nevét.

- Na húzzunk innen gyorsan a halál faszára! - könyörög a halálsápadt ficsúr. Néhány határozott lépéssel a hátsó bejáratnál parkoló halálfejes rendszámú autónál teremnek. Az ifjonc beletapos a gázba, szerelme szivarra gyújt.

- Csak tudnám, hogy ki a halál szórakozik velem? Ki a franc akar a halálba küldeni? - vakargatja tar koponyáját a pöfékelő óriás.

halalsprintMorfondírozását a telefonja csörgése szakítja félbe. Virágos jókedvvel szól bele:

- Gazsi úr, halálpontos, mint mindig! Éppen most menekültem meg a halál torkából! Gyertek a víztoronyhoz, ott mindent elmesélek. Halál jól fogtok szórakozni!

- Megy a halál! - hallatszik a telefonból a felháborodott kiáltás. - Azon a környéken csak úgy hemzsegnek a zsaruk. Tudod, hogy halálra keresnek! Már rég megérett nekem a halálbüntetés! Csak még a halálnemet nem döntötték el! Legyetek tíz perc múlva a kaszinónál, az biztonságos.

- Na, már megint egy halálraítélt ötlet! Azt vágod, hogy a tulajjal halálos ellenségek vagyunk? - horgad fel a főmufti.

- Jó, akkor kanyarodjatok a régi haláltábor elé, ott halálos unalom van ilyenkor – adja meg magát Gazsi.

- Nekem halálmindegy, de ma nem szeretnék még egyszer farkasszemet nézni a halállal – zárja rövidre a beszélgetést a vezér.

halalsprintMíg az alkalmi sofőr halálmegvető bátorsággal cikázik a budapesti forgalomban, főnöke újabb szivarra gyújt. Lórinak nincs jogsija, csak ezt halál ciki lenne bevallani. Helyismerettel pedig egyáltalán nem rendelkezik, de halálosan fél rákérdezni, merre is kell menni.

A halálos balesetet végül az okozza, hogy lóhalálában hajt át a piroson. A halálok: meghasadt szív. A halálos ágyán csak annyit kér szipogó édesanyjától, hogy a halállományát szépen gondozza, illetve majd közös sírba temessék a főnökével. A fejfára pedig írják rá:

míg a halál el nem választ.

Képek: fathomevents.com, 2015.acmi.net.au, cheatsheet.com