A város fél órát kapott,

hogy örüljön annak, hogy benne vagyok.

Igazából egy fél napot. Este hatkor kezdődik a húszéves érettségi találkozóm. Addig el kéne ütni az időt valahogy. Csütörtök van. Mit is csináltunk régen csütörtökön? Ja, tudom. Moziba mentünk. 

Nézzük, mit adnak ma! A telefonomat szándékosan a hotelben hagytam. Elérhetetlen akarok lenni, mint George Clooney.

Kéne szerezni egy Pesti Estet. De honnan? Hopp, itt a Meki. A legelső Meki! Nekem is, meg az országnak is.

- Anyuci, kéne pénz.

- Mennyi?

- 300 forint.

- Nem azt mondtad, hogy moziba mentek? A jegy csak 250.

- Igen, de még beugrunk egy kis sültkrumplira is.

Tök ugyanolyan szag fogad, talán a kávé illata finomítja egy kicsit. A stukkós mennyezet továbbra is pazar.

- Pesti Est? Itt? - méregeti az elmeállapotomat egy tizenhatforma leányzó.

Kisanyám, te még a világon sem voltál, amikor alattam összeszakadt itt a szék a szalagavatónk után. Bahnhof-ra melegítettünk nyilván.

Jó. Gyerünk tovább! Ez az üvegpalota meg mi? Bizalomgerjesztő.  Van benne Meki, ott is próbálkozom. Hívják a menedzsert, majd ő eligazít.

- Már rég megszűnt. Van helyette valami, jaj, most nem jut eszembe a neve. De nyitáskor elkapkodták. Nézze meg fent a moziknál!

Megnéztem.

filmTaktikát váltok. Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Emlékezetem szerint itt kell lennie átellenben a Kossuth mozinak. Az első randevúm. Én választottam a Frankensteint meg Robert de Niro-t, hogy majd jól összebújunk. És talán az első csók is elcsattan. Most meg koppan. Az állam.

filmAldi?? Ez valami rossz vicc? Nem tévedés, itt ezen a hosszú folyosón kellett bemenni, jobbra voltak a vitrinek az új bemutatókról. Kimerevített filmkockák helyett akciós tojásfestéket találok.

filmIstenem, pedig itt volt a város legfinomabb pattogatott kukoricája. Philadelphia, Legbenső félelem, Vasálarcos...mind itt láttam. Tom Hanks-Denzel Washington, Richard Gere-Edward Norton, Leonardo DiCaprio - John Malkovich...szédítő  belegondolni, hogy már évtizedekkel ezelőtt is mekkora sztárok voltak!

Jó, de itt volt még a közelben a Metró mozi. Hátha ott szerzek egy Pesti Estet!

filmHa legalább egy kis tojásfestéket árulnának benne...de nem. Üres, elhagyatott, lepukkant. Pedig mennyire jól mutatott itt anno a széles vásznon Mel Gibson kékre festett hátsó fele!

Rettenthetetlen bizakodással menetelek tovább. Csak lehet még valahol mozizni a Nagykörúton!

Hajszolt kutyák futnak az út menti porban,
Új filmeket adnak a régi mozikban.

filmA Művész! Még létezik! Az egyetlen mozi, ahol a filmeknek saját kirakatuk van! Nekünk régen ez volt a mérce: ha a Művészben megy, akkor csak jó film lehet. Mondjuk a Ken Parknál pont nem jött be ez a logika, de legalább feszengtünk egy jót a barátnőmmel a sok meztelen tinitől meg a szüleiktől. A nyálcsorgatós jelenet örökre beleégett a retinámba, meg a fojtogatós-teniszezőnős is, azt hiszem.

Időm kevés, hajt a vágy, hogy megnézzek ma egy jó filmet. A Művész még zárva, kicsit korán érkeztem. Honnan lesz nekem Pesti Estem? Talán nézzük meg a másik oldalt!

Apolló. Mennyire imádtam itt Ed Harris elszánt tekintetét a Sziklában. Kétszer is megnéztem, annyira belezúgtam Nicholas Cage csótányos jelenetébe. Sean Connery üvegvágós húzásától mondjuk a mai napig rémálmaim vannak. Vajon jól alszanak a vendégek a puccos hotelben, ami a mozi helyén épült?

film

Maradok a páratlan oldalon. Bandukolok és reménykedek. Az Örökmozgó csak nem szűnt meg! Megvan még, csak a neve lett más!

film

Egy nyáron át táncolt Ulla Jacobsonnal és apukámmal, persze. Szomorkás, fekete-fehér, de legalább a vége nagyon rossz. Ilyen volt a szerelem Svédországban, 1951-ben.

De most 2017 van, és én mozizni akarok! Nem, nem, a Horizontot meg sem próbálom.

film

Évek óta a Golgota gyülekezet működik benne, az egykori amerikai vezetőjük engem is lenyűgözött egyszer-kétszer. Pedig nem volt ez mindig ilyen áldott hely. Kiskamaszként itt sírtam keservesen, amikor a kasszánál kitették a táblát: a Kishableányra az összes jegy elkelt! De legalább a Notre Dame-i toronyőrt hallottam itt harangozni!

Na, csak átkelek a zebrán. Nem itt volt valahol a Hunnia? Ott varázsolt el bennünket Sylvester Stallone alagútrobbantós jelenete a Daylight-ban...olyannyira, hogy az összes popcorn kihullott a kezünkből és kénytelenek voltunk a földről felcsipegetni (egyheti zsebpénzünk bánta volna, ha ott hagyjuk!). Vajon a helyén nyílt kocsmában pattogtatnak kukoricát?

film

Nem adom fel! Volt még itt a Blaha irányában egy megbízható hely! Egy soha le nem omló erődítmény! A Bástya! A mozi, ahová úgy kellett otthonról ellógnom, hogy másodjára is megnézhessem a Szökevényt. Elsőre egyszerűen nem hittem el, hogy Harrison Ford tényleg túléli azt a vízeséses-zuhanós jelenetet. Otthon pesze azt hazudtam, hogy a Mrs. Doubtfire-t néztük meg.

- Kislányom, hogy tetszett a film? Volt olyan jó, mint az Aranyoskám?

- Jaj, apuci, dehogyis. Robin Williams a nyomába se érhet Dustin Hoffman-nak.

Még szerencse, hogy már akkor is rendelkeztem némi filmes műveltséggel! Mondjuk itt, a mozi helyén nyílt bankfiókban nehezen adnának nekem hitelt:

film

Legyűröm a csalódottságot és a fáradtságot. Győzzön a falfirka! Picit odébb van, de a Graffiti megér egy pár megállónyi sétát. Szerintem ez volt a legrosszabbul szigetelt körúti mozi. Ma is a fülembe cseng, ahogy Robert Redford nagymonológját keresztülhasítja egy mentő szirénázása a Suttogóban. De a Szép remények erotikus jelenetein is csorbított egy kicsit az a kegyetlenül kényelmetlen széksor. Ha Pesti Estet nem is, azért könyveket a mai napig lehet itt lapozgatni:

film

Hirtelen elhatározással átvágok a zebrán, tudom, hiszem, hogy a körúti mozik zászlóshajója, a Corvin (aka wannabe multiplex, de azért a miénk) még mindig tárt karokkal vár! Ez volt a mérce a suliban: ha a Korda teremben adják, akkor jó film. Ezt mondjuk a Titanic-nál kicsit benéztük, de legalább túléltük. Sokkal nagyobb élmény volt a 6:3, az egyetlen film, amire a nagymamám is eljött velünk. Modern szobros-talicskás jelenet 4ever!

film

Jó kis hely ez, ráadásul a plakátok alapján inspirálódom. Tékasztorik! Jön a füles, fél óra múlva adják a Duna Plázában! A moziban, ahol tényleg összejött a randi is, a csók is, és még feleségül is vett! Csupán a Szentivánéji álom kellett hozzá Michelle Pfeifferrel és Kevin Kline-nal...ráadásul metróval könnyen elérhető a Ferenc körúttól, a Corvin-negyedtől meg pláne!

film

Az első pláza! Nem, nem, a Pólus csak egy hónappal később nyílt meg.  A mai napig áhítattal figyelem azt a csonka gúlát! És odabent sem kell csalódnom. Nézzétek, itt van, nem is szűnt meg:

film

A film is rendben volt, köszi Viku, köszi Torrente!