Egyikükből ömlik a szó, másikuk akkor sem szívesen szólal meg, ha kérdezik. Nem komálják egymást kifejezetten, sőt. De az ellentétek vonzzák egymást. Meg a balhét. És ha helyzet van, a legnagyobb összhangban osztják a pofonokat. Mi pedig nem győzünk gyönyörködni.

Következzenek most a legszórakoztatóbb filmes párosok!

1. Jackie Chan és Chris Tucker

Lee felügyelő és Carter nyomozó páratlan párosa a Csúcsformában című trilógiában bizonyította be, hogy a kulturális különbségek nagyon viccesek széles vásznon. Pláne, mert a kínai főszereplő az első találkozás alkalmával eljátssza, hogy nem beszél angolul. Ezzel pedig cseppet felhúzza a fekete óriást:

pofon"Érted a szavakat, amelyek elhagyják a számat?" - érdeklődik Carter. A válasz csak egy bamba pislogás. Később kiderül, hogy Lee felügyelő nagyon is jól bírja az angol nyelvet, sőt, ahogy halad a történet, még a ritmusérzékét is megcsillogtatja:

pofonÖröm nézni, ahogy minden kezdeti bizalmatlanság és különbözőség ellenére egymásra talál ez a két figura. Akkor pedig reszkessenek a rosszfiúk, hiszen a keleti harctechnikák és a nyers erő ötvözete legyőzhetetlen!

pofonElismerem, a politikai korrektség kedvelői fennakadhatnak ezen a jeleneten, hiszen Carter így mentegetőzik, amikor bemos egyet a társának: "Bocs Lee, mind olyan egyformák vagytok!"

2. Jean Reno és Gerard Depardieu

Mi történik, ha egymásnak eresztünk egy szófosó benga állatot egy némasági fogadalmat tevő nagykutyával? A Pofa be című filmben nagyon hamar kitör a káosz. Quentin-t (Depardieu) hatalmas szívvel, de annál szerényebb értelmi képességekkel áldotta meg az ég. Meggyőződése, hogy éppen a börtönben találta meg lelki társát, a vele egy cellában ejtőző Ruby (Reno) személyében. Utóbbi épp túl van egy húszmilliós ügyleten, s egyetlen szót sem szól, nehogy kikotyogja a zsákmány rejtekhelyét. Akkor is csak hallgat, amikor legújabb legjobb barátja akarata ellenére megszökteti, hogy megnyithassák a közös kocsmájukat (Fogadó a két baráthoz!).

pofonInnentől kezdve a film egyetlen eszevesztett menekülés Párizs belvárosán keresztül, rengeteg improvizációval, helyzetkomikummal, szűnni nem akaró szóáradattal, és a címadó Pofa be! is elhangzik párszor.

pofonSzámtalan félreértés, ordítozás, veszekedés, civakodás, rendőrautólopás kell ahhoz, hogy ők ketten tényleg igazi barátokká kovácsolódjanak. De bárminemű nézeteltérés is legyen köztük, az időről-időre felbukkanó nehézfiúkat olyan hatékonyan ártalmatlanítják, mintha mindig is egy csapat lettek volna.

pofonA végén pedig az is kiderül, nyílik-e fogadó a két baráthoz.

3. Bud Spencer és Terence Hill

Vajon milyen lenne az És megint dühbe jövünk, ha Johnny és Charlie Firpo a világ legjobb testvéreiként számolnák fel a maffiát? Utána pedig szépen elsétálnának a boltba, ahol közösen választanának egy pár kék szemet a Papinak? Feltehetően pocsék. Az ő párosuk éppen azért egyszeri és megunhatatlan, mert igazából ki nem állhatják egymást. A magának való, dörmögő hangú óriás az atletikus alkatú, örökoptimista ibolyaszeműt.

De, ha a szükség úgy hozza (és gyakran hozza úgy), a legnagyszerűbb koreográfia mentén vernek laposra akár húsz másikat is:

pofonAzért a Tigriskölyök sem mindig csak bámészkodik ám:

pofonA Nagysárkány némely produkciója láttán pedig egyenesen üdvrivalgásban tör ki:

pofon

Ha pedig a tökéletes összhangban végzett munkát egyetlen képbe akarom sűríteni:

pofon

4. Jay és Néma Bob

Gyanítom, Néma Bob (Kevin Smith) szinkronszínészének nem teljesítményarányos volt a honoráriuma. Hiszen az az egy mondat, ami a filmjeiben (pl. Shop-Stop 1,2) elhangzik a szájából, még az éhenhaláshoz is kevés. Bezzeg a szószátyár haverja, Jay (Jason Mewes), a slam poetry-ben is tehetséges drogdíler!

pofonŐ még a saját vevőit is képes megtéríteni, ha éppen van nála egy Biblia. A világért be nem fogná a száját, időnként pedig alaposan felhergeli magát az élet- és bűntársa némaságán.

pofonElismerem, ez a páros a kakukktojás. Hiszen igazán ütős pofozós jelenetük mindössze egy van. Aki viszont csak egyszer is látta, hogyan dobják le a vonatról a Dogma című filmben a jegy nélkül utazókat, egyetért velem: harc közben is megvan köztük az összhang. De főleg tánc közben!

pofon